Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vláda slíbila pomoc při vyčištění toků u Nových Mlýnů
 
      Vláda dnes přislíbila pomoc při čištění toků v povodí Novomlýnských nádrží na Břeclavsku. Projekt spočívá v budování čistíren odpadních vod a kanalizací ve městech a obcích v okresech Brno-venkov a Břeclav.

 
Stát bude asi 3,5 miliardy korun, řekl novinářům v Brně ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit (ČSSD). Do konce července chce vláda vypracovat podrobnou studii ke všem ekologickým opatřením. "Ministerstva životního prostředí a zemědělství se zlepšením kvality vod u Nových Mlýnů budou dále zabývat," uvedl Lachnit. Po vzniku studie podle něj resorty přesně vyčíslí náklady, které si projekt vyžádá. Ministerstva postavil před lety proti sobě spor o výšku hladiny v prostřední ze tří nádrží Nových Mlýnů. Zlepšením kvality vody by mohl být vyřešen. O pomoc vládu požádal jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

"Projekt se dotkne obcí a měst, ze kterých k nádržím teče doslova splašková voda," řekl ČTK. Do vodního díla ústí Dyje, Svratka a Jihlava. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart loni poukázal na to, že v povodí Nových Mlýnů je 34 obcí, přičemž 28 z nich nemá čistírnu odpadních vod. V mnohá obcích kanalizace zcela chybí. Vodohospodáři tvrdí, že špatná kvalita vody v nádržích je důvodem k tomu, aby hladina střední nádrže sahala nad 170 metrů nad mořem. S tím ale nesouhlasili ekologové, podle nichž zvýšení hladiny problém nevyřeší. Žádají snížení hladiny na 168,5 metru nad mořem. Nynější vysoká hladina podle nich totiž ničí uměle vytvořené ostrovy, které slouží ke hnízdění ptáků. Spor se dostal i k ombudsmanovi Otakaru Motejlovi, jenž ministerstva vyzval k řešení problému.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>