Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Slovenští loďaři staví jachty pro bohaté arabské šejky
 
      Obrovský salón, prostorná kuchyně ani luxusní apartmá nechybí na jachtě REEM II, kterou v těchto dnech dokončili v bratislavské loděnici.

 
Za pět až šest týdnů zakotví luxusní loď v Perském zálivu, kde už na ní netrpělivě čeká zámožný arabský šejk z Dubaje. Za požitek z jachtaření neváhal zaplatit stovky miliónů korun.

"Je to už druhá jachta, kterou si u nás šejkova rodina objednala," řekl ČTK jeden ze stavitelů jachty v bratislavské loděnici. "Jméno nemohu prozradit, nemám k tomu povolení. Cena lodě se pohybuje ve stovkách miliónů korun. Důvěru zámožného zákazníka jsme si vysloužili jen svou šikovností." Jachtu, která je 36,7 metru dlouhá, 7,7 metru široká a devět metrů vysoká, stavělo kolem padesátky dělníků osmnáct měsíců. Majitel byl spokojen i se základním stavebním materiálem - laminátem, jehož největší výhodou je, že nekoroduje.

Naproti tomu italští loďaři, kteří jsou největšími konkurenty bratislavské loděnice, stavějí jachty z ocele nebo z hliníku. Bratislavští loďaři doufají, že šejk bude s jejich prací spokojen a objedná si alespoň ještě jednu jachtu. Do budoucna plánují postavit další tři nebo čtyři luxusní lodě pro zámožné zákazníky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>