Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Oceanis 323 Clipper ? novinka od Benéteau
 
      Všechno jako u velké lodi ? tak zní reklamní slogan, kterým uvádí Benéteau na trh svou novinku v nejdůležitější třídě desetimetrových lodí. Novinku Oceanis 323 Clipper představil výrobce na evropském trhu při příležitosti výstavy lodí Salon Nautique de Paris.

 
U Benéteau se hledí nejen na vybavení a užitné vlastnosti, které jsou už tradičně u této francouzské značky na vysoké úrovni, ale i na plavební vlastnosti. Jak uvádějí oficiální materiály firmy, loď by měla mít velmi dobré vlastnosti jak při ostrých kurzech, tak i na zadní větry a to díky standardnímu hlubokému kýlu ? 1,80m.

Uvnitř lodě po sestoupení do kajuty naleznete na levoboku bohatě dimenzovanou kuchyň vybavenou kvalitním sporákem, chladničkou a mycím dřezem. Stojná výška v těchto místech je 195cm, což jistě vyhoví naprosté většině. Prostorný salón prosvětlený hlavně dvěma velkými stropními luknami poskytuje posádce přiměřené pohodlí. Kolem masivního rozkládacího stolu se pohodlně usadí 6 osob. Loď je řešena jako dvoukajutová, takže bude spíše patřit mezi lodě pro rodinnou plavbu než aby se stala charterovým hitem. Za to však poskytuje posádce příjemně dimenzovaný prostor. Přední kajuta má stojnou výšku 172cm a rozměry trojúhelníkové postele jsou 2,10x1,58x0,70m. Zadní, majitelská kajuta je vybavena větším lůžkem o rozměrech 2,05x1,90m a stojná výška je 1,83m. Kajuty jsou samozřejmě vybaveny skříněmi dalšími odkládacími plochami.

Pro navigátora je připraveno pracoviště na pravoboku. Samotný navigační stůl má rozměry 0,50x0,70m. Sanitární buňka je umístěna taktéž na pravoboku a kromě toalety, umyvadla se sprchou je vybavena ještě odkládacím prostorem na mokré oblečení a spoustou úložných prostor.



K technickému vybavení lodě Oceanis 323 Clipper patří 18 koní silný motor, který je podle materiálů výrobce velmi dobře odhlučněn. Ten pohání přes pevnou hřídel pevnou dvoulistou vrtuli. Komfortnímu ladění lodě přispívá 22 litrový boiler na teplou vodu fungující při kotvení i na 220V. Nádrž má objem 160l, což je dostatečné. K příjemnostem rovněž patří i základní vybavení dodávané přímo výrobcem. Patří k němu sada nádobí pro šest osob, vázací lana o průměru 14mm, 6 fendrů a hlavní kotva včetně řetězu a provazu.

Benéteau patří mezi inovativní výrobce. Firma vlastní několik patentovaných řešení, mezi posledními je otočné kormidelní kolo, které při kotvení u valné většiny takto velkých lodí představuje překážku při průchodu na záď. Tady lze jednoduše po uvolnění pojistky kolo otočit okolo svislé osy a průchod je uvolněn. Toto řešení je použito jako standardní řešení u lodí 373, 393, 423 řady Oceanis, u 323 je k mání za příplatek.

V souhrnu je Benéteau Oceanis Clipper 323 velmi zajímavou alternativou pro rodinnou plavbu. Svou solidní stavbou, použitými nápaditými řešeními bude v přístavu patřit vždy mezi nejlepší lodě ve své třídě.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>