Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Archeologové objevili vrak Darwinova plavidla Beagle
 
      Archeologové jsou přesvědčeni o tom, že objevili vrak lodi Beagle, na níž přírodovědec Charles Darwin při expedici na Galapágy a do Austrálie formuloval evoluční teorii. Darwinova výprava trvala od roku 1831 do roku 1836.

 
Dosud se nevědělo, co se s lodí stalo. Nyní si archeologové myslí, že loď Beagle objevili zapadlou v bahně v ústí jedné řeky v jihovýchodní Anglii. Při pátrání použili radar, který byl upraven pro zkoumání dna.

"Jsem si jist, že jsme objevili Beagle," řekl britskému nedělníku The Observer archeolog Robert Prescott ze skotské univerzity St. Andrews. Na obrázku, který byl pořízen radarem, je vidět plavidlo s podobnými rozměry jako Beagle. Prescott uvedl, že je nedaleko od opuštěného skladiště, zapadlé v bahně v hloubce 3,6 metru. Poté, co se loď vrátila ze slavné expedice, ji používali celníci. "Značná část hořejšku plavidla jistě zmizela, máme však dolní části a kostru. Ty jsou nejspíš ještě z doby Darwinovy výpravy," podotkl archeolog.

Za expedice do jižní Ameriky, na Galapágy a do Austrálie Darwin podrobně a dlouhodobě pozoroval zvířata, rostliny a skalní útvary. Přitom shromáždil početné vzorky. Za výpravy dospěl k závěru, že druhy se časem mění na základě přirozeného výběru, který prospívá těm druhům, jež jsou nejlépe adaptovány ve svém prostředí. Darwin svou teorii uveřejnil v roce 1859 a vysloužil si ostrou kritiku z křesťanského a konzervativního tábora. Později se však začaly jeho názory považovat za jedny z nejdůležitějších v dějinách vědy.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>