Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Vylodění Granmy bylo spíš ztroskotání, tvrdil Ernesto Guevara
 
      1.prosince - Havana - Granma není jen familiární označení pro anglickou babičku, ale je to především ikona kubánské revoluce, jachta, na níž se před 50 lety plavila hrstka partyzánských učedníků pod vedením Fidela Castra za dobitím moci.

 
"Nebylo to vylodění, bylo to ztroskotání," komentoval posléze tuto plavbu Ernesto Che Guevara, jeden ze čtyř cizinců, kteří byli rovněž na palubě jachty, která týden předtím vyplula z malého přístavu Tuxpan v severní části východomexického státu Veracruz.

Dvanáctimetrová dřevěná jachta Granma byla postavena v roce 1943 a vybavena byla dvěma dieselovými motory. Fidel Castro ji koupil přibližně za 40.000 dolarů od Američana Roberta B. Ericksona, který se usadil v Mexiku. V roce 1953 ji zasáhl cyklón, takže potřebovala důkladné opravy.
Předpokládaná kapacita byla 25 lidí, nicméně na 2000 kilometrů dlouhou plavbu se na ni nalodilo 82 bojovníků. Kromě nich vezla v podpalubí ještě dvě protitanková děla, 35 pušek s dalekohledem, 55 útočných pušek Mendoza, tři kulomety Thompson, 50 pistolí a samozřejmě munici.
V posádce bylo i 20 mužů, kteří v červenci 1953 patřili k útočníkům na kasárna Moncada; po neúspěšné akci strávil Fidel dva roky ve vězení, než byl amnestován a vydal se do mexického exilu.
Celá loď "vypadala směšně tragicky: muži měli ve tvářích úzkost a oběma rukama se drželi za žaludek... celá posádka měla mořskou nemoc", vzpomínal Che.
S třídenním zpožděním a pár kilometry navíc oproti původním plánům Granma 2. prosince přistála na písečném jazyku na dohled od pobřeží nedaleko pláže Colorados: městská povstalecká skupina, která se s vyloděnými kolegy měla spojit na břehu, se však zdržela v Santiagu a na schůzku se nikdo nedostavil.
Byla to katastrofa: těžká technika musela být opuštěna, tři hodiny trvala úmorná cesta skrz mangrovy a močály, muži se ztráceli a zase nacházeli, než konečně dosáhli pevné půdy pod nohama.

Letectvo objevilo opuštěnou Granmu a bombardovalo ji. V Havaně pak byla oficiálně oznámena smrt Fidela Castra stejně jako zničení jeho expedice, která se ve skutečnosti přes den skrývala a v noci se vydala do Sierry Maestry.
O dva dny a 35 kilometrů později utrmácené a hladové muže obklíčila armáda během odpoledního odpočinku v Alegría del Pío. Byl to kulometný masakr a všeobecně platilo "zachraň se kdo můžeš": 25 mrtvých na místě a v následujících dvou dnech, 22 zajatých a následně uvězněných a 19 pohřešovaných.
Uniknout se podařilo 16 mužům, včetně celého velícího štábu a Guevary, který byl zraněn kulkou do ramene. Tato skupinka se stala jádrem, které se shromáždilo kolem Fidela a podnítilo povstání proti silám diktátora Fulgencia Batisty; po 25 měsících 1. ledna 1959 zvítězilo a je u moci ještě 47 let poté.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>