Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Rusko vyrobí pro Čínu dva torpédoborce za miliardu dolarů
 
      Rusko získalo kontrakt v hodnotě více než jedné miliardy dolarů na dodávku dvou modernizovaných torpédoborců třídy Sovremennyj Číně.

 
Sdělila to agentura ITAR-TASS s tím, že plavidla 956-EM budou dodána do čtyř let. Toto oznámení zaznívá poté, co Spojené státy loni v dubnu informovaly, že v rámci každoročního balíčku vojenské pomoci hodlají prodat Tchaj-wanu čtyři torpédoborce třídy Kidd,
osm dieselových ponorek a 12 protiponorkových letounů P-3 Orion. Rozhodnutí Washingtonu vyvolalo ostré protesty Pekingu. Ve vztazích mezi Pekingem a Tchaj-pej vládne napětí, protože Čína považuje Tchaj-wan za odpadlickou provincii a trvá na jeho připojení k pevninské Číně na základě klíče "jeden stát, dva systémy". Torpédoborec Sovremennyj má větší palebnou sílu než jeho starší americký protějšek - torpédoborec třídy Kidd. Moskva již tato válečná plavidla Číně dodala v minulosti. Peking je předním zákazníkem ruského zbrojařského průmyslu, který v roce 2001 vyvezl produkci za více než čtyři miliardy dolarů.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>