Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Odolný proti mrazu
 
      Uplynula doba, kdy mnoho potápěčů svůj koníček, jak se říká ,,pověsilo na hřebík?. V zimním období se málo komu chce, nebo spíš je ochoten se podrobit ledové koupeli. Nikomu se nedivím, sám jsem si mnohokrát myslel při potápění pod led, že po půlhodinovém ponoru dopadnu jak ,,strejda Meresjev?. Také z tohoto důvodu bych vám chtěl aspoň trochu přiblížit

 
a poradit s výběrem suchých obleků. Obleky se zkoušely v extrémních podmínkách, jako poslední jsem mohl vyskoušet C n K Tech od firmy Typhoon, na který mám nejvíce času.

Oblek byl podroben teplotám kolem ?8°C, kdy teplota vody se blížila bodu mrazu. Na oblek byl použit material Kordura Trilaminát, který je na naše podmínky velice odolný. Celý oblek je sešit dvojitým stehem, který je zalepen. Jako první dobrou věc jsem hodnotil napouštěcí ventil, který se dá otáčet o 360°. Velikou předností obleku je frontální zapinání zipu, což jsem při manipulaci patřičně ocenil. Když to hodně zjednoduším, po zapnutí zipu vznikne jakási ,,zástěra? přes hrudník, která se uváže kolem pasu. Na ochranu kolen je zde použit kevlar, který je velice odolný. Těsnící manžety kolem krku a rukou jsou z latexu, botky se vyrábí z neoprénu, který je pogumován. Samozrějmě k obleku patří pokrývka hlavy, kterou mám neoprénovou a vnitřek tvoří smyčkové froté s vrstvou titanu k zabránění úniku tepla. To byly nejzákladnější údaje k CnK Tech, celý oblek dostanete v tašce, součástí tašky je souprava na opravu a údržbu ( lepidlo, mýdlo, vazelína atd...).

Firma TYPHOON vám ostatně ještě nabízí:

CnK NEO ? který je vyroben ze 3mm neoprénu.
CnK Eguator ? který je kombinovaný a použitý materiál je Cordura trilaminát a 3mm
Neoprén.
TRS - CORDUBA TRILAMINÁT
PRO - HEAVY-DUTY NYLON TRILAMINÁT
NEXUS - NYLON TRILAMINÁT

Porada při nákupu suchého obleku

Když potápěče trápí zima v domácích povodích, tak ?sucháči? prostě nemůže odolat. Bohužel je tento vodotěsný oblek drahý. Při nákupu takové investice by jste neměli dojít k žádnému kompromisu, pokud nechcete prodělat.
Ten, kdo si koupí za 30 000 společenský oblek, tak ten neočekává, že by oblek neodpovídal představám nebo že by zákazníkovi nesedl. To by se ale člověk divil, k jakým kompromisům je kupec ?sucháče? připraven. Tady jsou boty moc velké nebo ještě horší, moc malé ? design neodpovídá stoprocentně představán kupce a nohavice nechají člověka vypadat jako Michelin-panáček. Zde platí pravidlo ,,zkoušej, než koupíš?. Nákup sucháče bývá často investice pro celý život a tak by měl člověk do toho důležitého nákupu investovat trochu času.
Nejvýhodnější by bylo, kdyby Vám Váš prodejce sucháč půjčil na ponor, při kterém vyzkoušíte funkce vámi zvoleného modelu. Když by to nebylo možné, tak má třeba použité modely na půjčení nebo zkusíte štěstí v potápěckém klubu. Kdyby jste si kupovali sucháč ?na suchu?, tak si vezměte sebou alespoň ploutve a jacket a vyzkoušejte, jestli někde netlačí. Prověřte volnost pohyblivosti ? pokuste si sednout do podřepu, když to jde bez problému, tak velikost sedí. Když oblek ve všech kriteriích přispívá k Vaší spokojenosti, tak jste meli štěstí a zaůtočte na svou peněženku.

Na co by jste měli při nákupu dohlédnout?!
Materiál :
Otázku, jestli trilaminátový, gumový nebo neoprénový oblek, si klade při rozhodování skoro každý. Pro jaký tip suchého obleku se rozhodnout, to se Vám budu snažit přiblížit později
.
Pokrývka hlavy:
Vyrábějí se přišité a separátní čepice. V otázce izolace v nich není skoro žadný rozdíl. Pro zapomnětlivé lidi, mezi námi, se doporučuje ta přišitá a pro lidi s dlouhýmy vlasy také.

Manžety:
Úzké bariéry na krku a na zápěstí zabraňují ve výhodném případě dohromady se vzduchopevným zipem vniknutí vody. V nevýhodném případě zablokuje potápěči cestu krve a vzduchu. Potom musí být tyto manžety zkráceny, čímž se stanou automaticky širší. Alespoň v případě latexu to není problém. Ale když člověk ustříhne moc, tak to je jak u holiče, protože se to už nedá skoro nikdy vrátit a proto by jsme tuto práci měli přenechat odborníkovi nebo zkracovat vícekrát. Alternativa k latexu jsou neoprénové manžety, které jsou pohodlnější a víc vydrží, ale také jsou dražší.

Zip:
Zip je nejsensibilnější část suchého obleku a potřebuje proto hodně pozornosti a péče. Při nákupu je poloha zipu velice důležité kritérium. U hromady suchých obleků je zip umístěn na zádech a vede rovně od jednoho ramene k druhému, což je cenově výhodné a akceptabilní řešení. Pro případ, že chcete skočit do sucháče sami, tak se toto řešení moc nevyplatí. Pro ,,soukromníky? se nabízejí frontální zipy, které jsou kryté nebo takové modely, u kterých zip začíná v oblasti pánve a vede za krkem zase dopředu. Pozor by se mělo dávat taky na to, jestli je zip podložený, jinak se velmi lehko zasekává a chytá za podoblek.

Napouštěcí ventil:
Se nachází skoro u všech sucháčů na prsou ? co se ukázalo jako velmi rozumné, protože tu je dobře dosažitelný mezi popruhy jacketu. Pohodlný je taky takový ventil, který se dá o 360 stupnů točit. Tak se může vedení hadic na rychlo změnit. Když přípojka neodpovídá standardu inflátorové hadičky, tak se doporučuje mít sebou originální hadici jako rezervu.

Vypouštěcí ventil:
Je umístěn zpravidla v horní části levé paže a pro praváky lehce dosažitelný. Pro leváky se montuje na pravou paži nebo podle přání zákazníka. Na paži to má své přednosti, vzpažíte pokrčenou paži a ven s přebytečným vzduchem. Vypouští se automaticky nebo stiskem na střed ventilu.

Výztuhy kolen :
Ostré hrany útesů, kameny, písek, nebo při pokleku, to vše je nebezpečí pro váš oblek ? suchý oblek má těžký život. Nejvíce ohrožené místa, jako jsou kolena a lokty se potahují ochranným materiálem.

Boty:
Gumové nebo neoprénové botky by měly být trochu více jako jen zakončení suchého obleku. Při koupi si dejte pozor, jestli dobře sedí ? zkoušet s podoblekem a tlustými ponožkami ? a jestli vykazují solidní profil, který oceníte při každodenním přístupu k vodě.

Upozornění:
Když už budete suchý oblek mýt, nezapomeňte aspoň na dvě věci a to na : manžety, které se musí čas od času namazat klouzkem. A zip je potřeba pravidelně mazat parafínem nebo aspoň voskem.

Jaký tip obleku si vlastně koupit?

A: Jaký typ jste?
Potápíte se v domácích vodách. Sem tam vlezete i v zimě do mokra, ale extrémní a ledové ponory vás nelákají. Proto Vás zajímá suchý oblek, který nevyčerpá tolik Vaše konto, který vám vydrží na dlouho a ve sklepě nezabere hodně místa:
membránový oblek
Při nákupu membránového obleku hraje střih druhé housle. Proto že materiál nepovolí, tak oblek může dokonce sedět i volně. Mimo toho materiál nemá žádný izolační účinek, a proto se pod oblek musí ještě vejít další podoblek nebo oteplovací vložka. Přesto by rukávy a nohavice neměly být příliš dlouhé a boty by neměly být žádné ploutve. Praktické jsou šle, které udrží oblek v žádané pozici.
Dobře promyšlený je v tomto smyslu Scubapro Dry?n Flex 2000, trilaminátový oblek. Prověřily ho stabilní boty, dvojité manžety na rukou a na krku, perfektní střih, dodatečná kapsa na noze a hlavně vypouštěcí ventil na předloktí.

B:
Potápíte se v řekách, v rezavých vracích nebo na jiných místech, kde se nalézají rezavé hrany, které by mohly poškodit Váš oblek. Proto Vám záleží hlavně na robustnosti a odolnosti. A když se Vám oblek poškodí, tak ho chcete zalepit flíčkem jako duši u kola. Neměl by požadovat hodně péče, sem tam namazat manžety a zip a konec:
gumový oblek
Taky guma nenabízí žádnou izolaci.Také tu je podoblek povinnost. A proto, že guma nepovolí, tak tyto obleky sedí obzvlášt´vzdušně, aby jste zůstali pohybliví. Dbejte na to, aby oblek měl šle, aby rukávy, nohavice a boty seděly jak mají.
Tvrdý pes je Viking Pro 1000. Nabízí všechny přednosti: potřebuje málo péče, dá se lehce opravit a očistit tlakovou vodou(wap). Další přednosti jsou, že má malou váhu a malý cestovní objem.

C:
Jste ambiciózní potápěč do ledových domácích vod a sem tam se taky podíváte pod led. Na prvním místě Vám záleží na izolačních vlastnostech. Na druhém místě hned následuje bezpečnost. A proto že se v obleku nalézáte často, tak by měl být taky pohodlný. Proto jste připraveni na robustnost a objemnost:
Neoprénový oblek
Neoprénový oblek musí sedět, protože materiál je zodpovědný za izolaci. Dbejte při nákupu na to, aby oblek nebyl moc úzký nebo moc široký a aby jste se v něm cítili pohodlně. Přesto by se ale ještě pod oblek měla vejít teplákovka.
Teplý bratr: sedí, pasuje, drží vzduch ? takový máme pocit s neoprénovým oblekem Beuchat Baikal. Se 7,5mm neoprénem člověk zůstane v teple, zip přes bok-prsa-krk ulehčuje oblékání a přišitá pokrývka hlavy podporuje zapomnětlivé.

D:
Jste extrémní potápěč. Jste pravidelně v zimě ve vodě, často jste v ledových hloubkách a pod ledem ? a to relativně dlouhou dobu. Izolační účinek normálního neoprénového obleku Vám proto nestačí. Suché rukavice, pár extra milimetrů neoprénu navíc a možnost přes ventil uspokojit svou potřebu, to vše by nemělo chybět:
Neoprénový oblek II
Pro vás platí stejné kritéria jako u normálního neoprénového obleku, s tím rozdílem, že požadujete tloušťku neoprénu minimálně 7mm. Kdo je hodně a dlouho pod vodou, tak toho potěší ?čůrací ventil?. Odpovídající suché rukavice je nejlépe koupit hned s oblekem.
Northern Diver Divemaster není jenom nějaký neoprenový oblek. Už v základní verzi má nasazené kapse, potapěcký nůž, svítící pruhy a automatické ventily. Tento oblek je pravé brnění: 7mm neoprénu odpuzuje zimu. Ruce jsou díky suchým rukavicím dobře chráneny před chladem. Je vybaven ventilem na čurání.

E:
Potápíte se často, ale ne v moc studených vodách. Oceňujete komfort neoprénového obleku a jste ve vodě tak často, že Vám olovo kolem pasu leze na nervy. Mimo toho oceňujete, když Váš oblek v hloubce neztrácí na izolaci a výtlaku:
Crashneoprénový oblek.
Taky crashneoprénový oblek musí sedět. Kvůli menší vlastní izolaci by se pod oblek měla vejít další sada oteplujícího oblečení. Celkově platí stejná kritéria jak u neoprénového obleku.
Komfortní třída je Aquata Crash oblek, který si nasbíral plusové body už při prvním vyzkoušení. Dobře promýšlená konstrukce, velké chrániče kolen, stranové a ramenní chrániče. K tomu oblek vlastní 2,5mm silné ponožky, které pasují pro každou nohu. Oddělené boty se postarají o zvláště teplý ?podvozek?.

Tímto jsem vám chtěl aspoň trochu ulehčit rozhodování s nákupem suchého obleku.

Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>