Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Saint-Nazaire se chystá na rozloučení s Queen Mary 2
 
      Nejpřepychovější a největší dopravní loď světa Queen Mary 2 opouští v pondělí bretaňský přístav Saint-Nazaire, kde ji během necelých dvou let postavili, a vyplouvá do britského Southamptonu, odkud se v lednu vydá na svou první zaoceánskou plavbu.

 
Loď, která se stala legendou, ještě než byla spuštěna na vodu, je pro přístav v ústí Loiry a jeho loděnice zdrojem oprávněné pýchy. Vzpomínka na ni ale tady bude vždycky spojena také s tragedií, která poznamenala poslední fázi její výstavby a která si vyžádala patnáct životů. Listopadové neštěstí, při němž bylo při zřícení můstku vedoucího na loď také 38 lidí zraněno, zatím nebylo oficiálně vysvětleno. Podle předběžných informací byl můstek přetížen. Na loď po něm šli během dne otevřených dveří příbuzní a přátelé lidí, kteří na výstavbě pracovali. S ohledem na tuto tragedii se v Saint-Nazaire připravuje jen uměřená ceremonie místo velké slavnosti, se kterou se počítalo původně. V každém případě se ale chystá slavnostní osvětlení a na podnět prezidenta Jacquesa Chiraka také přelet akrobatické letky Patrouille de France.

Ceremonii převzetí plavidla britskou společností Cunard, která ho bude provozovat, bude v tanečním sále lodi sledovat na vnitřním televizním okruhu 600 pozvaných. Taneční sál je jedním z mnoha zařízení, která budou cestování s Queen Mary 2 zpříjemňovat. Je tu také divadlo pro tisíc lidí, několik restaurací, z nich jedna s kapacitou 1340 míst, pět bazénů, planetárium, stovky originálních uměleckých děl. To vše čeká na lidi připravené za to patřičně zaplatit. Pro lednovou zahajovací plavbu ze Southamptonu do Fort Lauderdale na Floridě se ceny lístků pohybovaly od 3100 eur (asi 100.000 korun) za kabinu bez výhledu po 41.200 eur (přes 1,3 milionu korun) za největší apartmá. Minulý čas "pohybovaly" je na místě, protože všechny lístky jsou dávno vyprodány.

Queen Mary 2 pojme asi 2600 cestujících, o které se bude starat 1250 členů posádky. Ročně má absolvovat asi dvacet plaveb přes Atlantik a v mezidobí podnikat cesty kolem světa. Loď je dlouhá 345 a široká 41 metrů a její výška 74 metry se rovná výšce třiadvacetipatrového domu. Energie, kterou produkuje, by stačila na osvětlení města o 300.000 obyvatel. Její výstavba stála v přepočtu asi 22 miliardy korun. K výstavbě trochu přispěly také české ruce - povrchovou úpravu jeřábů obsluhujících záchranné a záchranářské čluny dělali řemeslníci z vlašimské firmy Metalkov. Queen Mary 2 je nástupkyní legendární obří lodi, která se proslavila jako jeden z vrcholů luxusu v třicátých letech a dnes slouží u Long Beach v Kalifornii jako hotel a restaurace.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>